Gazipaşalı Muz Üreticileri Isyanda: Böyle Gider Muzculuk Yok Olur
Gazipaşa’daki Zeytinada Mahallesi, ülkenin 500 bin ton olan muz üretiminin 5’te birini tek başına karşılıyor. Üreticiler, yarım asrı aşkın mücadele ettikleri su sıkıntısına çözüm bulamayınca üretimi bırakma noktasına geldi.
MUZ TARLALARI BETONLAŞMAYA KURBAN GİDİYOR
Satılan muz bahçelerine ise villalar inşa edildi. Yoğunlukla muz üretiminin yapıldığı Zeytinada Mahallesi'ne 15 kilometreyi aşan borularla su getirmek için sulama havuzları yapan mahalle sakinleri, su kaynağı kuruyunca çaresiz kaldı.
EN BÜYÜK SIKINTI SU; TARLALAR YABANCILARA SATILIYOR
Su havuzundan üreticilere taksim edilen borular uzun süredir su görmeyince yosun bağladı. Susuzluk nedeniyle sıkıntı yaşayan muz üreticilerinin bir kısmı ise arazilerini sattı. Yaklaşık 60 yabancının muz bahçelerini alarak villaya dönüştürdüğü mahallede üreticiler, su sorununun çözülmesi halinde üretimi üç kat arttırabileceklerini dile getirdiler. Mahalle Muhtarı Mehmet Ali Şener, 400-500 kişinin faydalandığı havuzda Nisan-Mayıs aylarında yeteri kadar suyun olduğunu ancak daha sonra kesildiğini söyledi.
Mahallenin taksim depolarını besleyen ana havuzu göstererek burada da 5 su kaynağından 4 tanesinin kuruduğunu belirten Muhtar Şener, “2017 yılında dönemin belediye başkanı 1 milyon lira masraf ederek kuyular açtı. Bu masraflar sonucu çıkan suları 1-2 yıl kullandık ama bu su da kurudu” dedi. Mahallenin en eskilerinden olan üretici Mehmet Yılmaz, üretimin her geçen gün düştüğünü söyledi.
ARAZİLER SUSUZLUK YÜZÜNDEN SATILIYOR
Susuzluk nedeniyle muzların ürün vermemeye başladığını söyleyen üretici Mehmet Akşit ise, “Görmüş olduğunuz bu muz susuzluktan bu hale gelmiş. İyi muz Temmuz 15’de başlar, Ağustos 15’te biter. Ekim'in 9’u olmuş bu muz daha doğurmaya çalışıyor. Bu susuzluktan oluyor” dedi. Mahalledeki pek çok üreticinin muz bahçesini sattığına değinen üretici Bilal Şimşek, “Arkadaşlarımız arazilerini satmaya başladılar. Satma nedeni susuzluk. Adam içecek su bulamıyor ki bahçesini sulasın” dedi. Dim TV